Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Musiikkimaailma

Äänilaitteiden kehitys.

Tiistai 9.10.2018 klo 19:26 - Harri Pöyry


On mielenkiintoista miten äänilaitteet ja tallentimet ovat kehittyneet 60-70-luvulta lähtien jolloin aloitin äänityksien tekemisen. Alussa oli käytössä pieni kelanauhuri, jolla teimme kaverien kanssa kuunnelmia kerrotalon rappukäytävässä. Sitten tulivat kasettinauhurit jollaisesti tein myös esivahvistimen putkiradio kitaravahvistimeen ja sain kunnon särösoundit. Sillä harjoittelin kitarasoundien tekemistä.

Ääniteltiin Revoxin sound on sound tekniikalla päällekkäisäänityksiä. Oli oltava tarkkana äänenvoimakkuuksien kanssa jotta äänitasot olivat kohdallaan viimeisenkin äänityksen jälkeen ettei tarvinnut aloittaa koko hommaa uudelleen alusta. Oli tehty jo kymmenen päällekkäisäänitystä ja suuri onni tuntui sielussa, kun yhdestoista äänitys oli tehty ja soittimet olivat balanssissa. Ensin rummut sitten basso ja muut soittimet peräkkäin ja päällekkäin. Kitarat, koskettimet ja syntikat, puhaltimet ynnä muut soitinäänet purkkiin.

Sitten tuli aika jolloin kelalle laitettiin monta raitaa vierekkäin ja pääsi miksaamaan eri raitoja master nauhurille. Haaveiltiin miljoonien studiosta, jossa tehtäisiin musaa.

nyt on mahdollista tehdä korkealaatuista äänentallennusta eikä tarvitakaan miljoonien studiota, vaan onnistutaan tekemään ammattitasoista jälkeä jo 500,- euron mikseritallentimella, jossa on riittävästi raitoja ja efektejä musantekoon.

Tietokoneella pääsee jo ilmaisohjelmillakin saamaan ihmeitä aikaan mutta hieman maksamalla välineistä sa jo enemmänkin kuin ihmeitä aikaan. Ei ole enää välineistä kiinni, että pystyy olemaan luova musiikintekijä.

Voi sekoittaa omaa oikea soittoaan valmiisiin sämplättyihin instrumentteihin, voi käyttää valmiita luuppeja, jotka ovat oikeaa soittoa. Lopputulosta kuuntelemalla ei voi aina tietää onko tallenne oikeiden soittajien tekemä vai onko kuultava musiikki koneella tehtyä vai oikeaa soittoa. Onko sillä niin väliä? kunhan kuulostaa hyvältä.

Voi käyttää kaikkia tarjolla olevia mahdollisuuksia saadakseen tehtyä mahdollisimman hyvältä kuulostavaa musiikkia. Joskus ajattelin tavoitteenani olevan, että tekemäni musiikki on taivaallista kaunista musiikkia mistä tulee kuulijalle hyvä olo. Toivottavasti se olisi edelleenkin tavoitteeni. 

Oli aika jolloin tein musiikkia radio ja TV mainoksiin. Silloin katsoin kuvaa ja loin 30 sek. kestäviä sävelmiä soittaen kaikki instrumentit itse. Äänimaailmoja kuvaan. Liikkuvaan kuvaan. Tunnelmia luomaan mainoksen taustalle.

Laitan tänne sivuille tuotteita, jotka auttavat tämän päämäärän luomiseen.

Avainsanat: studio, tallennin, äänitys, musiikkilaite, äänittäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini