Uudet digitaaliset musiikinteko-ohjelmat

Keskiviikko 7.10.2020 klo 21:58 - Harri Pöyry

Aika on edennyt siitä ajasta, kun nähtiin ensimmäiset digitaaliset äänityöasemat ja niitä katsottiin suu auki ammollaan, kun ääntä leikattiin ja musiikin paloja siirreltiin aikajanalla paikasta toiseen. 

Nyt ohjelmat ovat kehittyneet omiksi avaruudellisiksi maailmoiksi. Näihin maailmoihin voi eksyä löytämättä ulospääsyä ilman apua. Se on luonut uuden mahdollisuuden olla opastamassa näiden ohjelmien käyttäjiä selviytymään ja hallitsemaan näitä maailmoja.

Edelleenkin voi saada ihmisen suun loksahtamaan auki ammolleen näitä ohjelmien ominaisuuksia esiteltäessä.

Uusilla ohjelmilla voi säveltää ja sovittaa ja kokeilla tuhansien eri variaatioiden käyttöä oman luovuuden työkaluna. Tietokoneellasi on nyt maailman parhaat studiomuusikot joita voit käskeä soittamaan niin kuin sinä haluat. 

Laita nuottiviivastolle soinnut joita haluat muusikoiden käyttävän soittaessaan, valitse orkesterityyli miten sävelmää soitetaan. Valitse tempo missä tahdissa soitetaan. Anna koneen tahdä melodia haluamasi tyylin mukaisesti tuhansilla variaatioilla. Haluat , että tuohon kohtaan soitetaan soolo saksofonilla - huippufonisti soittaa soolon. 

Haluat harmonioita melodiaasi. Valitset rinnakkaissoittimen harmoniaasi varten- se hoituu - miten hyvältä se kuulostaakaan.  

Haluat kokeilla miltä se kuulostaa toisessa sävellajissa - Ok tämä on hyvä.

Tulosta nuotit soittokavereillesi eri instrumenteille ja rumpalille kanssa.

Tai sitten teet sen yksin ja äänität lauluraudan vielä lisäksi.

Lisäät efektoinnit ja masteroit lopuksi ja teet julkaisun nettiin. 

Se on sinä sinun oma biisisi. Valmiina kaikkien kuultavaksi. Ammattijälkeä sinun omasta studiostasi. Oma pikku tietokoneesi ja siinä oleva musiikintekoohjelma. 

Ennen miljoonan arvoinen studio ja studiomuusikot päälle on nyt tietokoneellasi halvimmilaan alle 200,-.

Tähän on tultu ja tällä mennään. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: äänitys, säveltäminen, musiikin tuotanto, musiikin julkaiseminen

Äänilaitteiden kehitys.

Tiistai 9.10.2018 klo 19:26 - Harri Pöyry

On mielenkiintoista miten äänilaitteet ja tallentimet ovat kehittyneet 60-70-luvulta lähtien jolloin aloitin äänityksien tekemisen. Alussa oli käytössä pieni kelanauhuri, jolla teimme kaverien kanssa kuunnelmia kerrotalon rappukäytävässä. Sitten tulivat kasettinauhurit jollaisesti tein myös esivahvistimen putkiradio kitaravahvistimeen ja sain kunnon särösoundit. Sillä harjoittelin kitarasoundien tekemistä.

Ääniteltiin Revoxin sound on sound tekniikalla päällekkäisäänityksiä. Oli oltava tarkkana äänenvoimakkuuksien kanssa jotta äänitasot olivat kohdallaan viimeisenkin äänityksen jälkeen ettei tarvinnut aloittaa koko hommaa uudelleen alusta. Oli tehty jo kymmenen päällekkäisäänitystä ja suuri onni tuntui sielussa, kun yhdestoista äänitys oli tehty ja soittimet olivat balanssissa. Ensin rummut sitten basso ja muut soittimet peräkkäin ja päällekkäin. Kitarat, koskettimet ja syntikat, puhaltimet ynnä muut soitinäänet purkkiin.

Sitten tuli aika jolloin kelalle laitettiin monta raitaa vierekkäin ja pääsi miksaamaan eri raitoja master nauhurille. Haaveiltiin miljoonien studiosta, jossa tehtäisiin musaa.

nyt on mahdollista tehdä korkealaatuista äänentallennusta eikä tarvitakaan miljoonien studiota, vaan onnistutaan tekemään ammattitasoista jälkeä jo 500,- euron mikseritallentimella, jossa on riittävästi raitoja ja efektejä musantekoon.

Tietokoneella pääsee jo ilmaisohjelmillakin saamaan ihmeitä aikaan mutta hieman maksamalla välineistä sa jo enemmänkin kuin ihmeitä aikaan. Ei ole enää välineistä kiinni, että pystyy olemaan luova musiikintekijä.

Voi sekoittaa omaa oikea soittoaan valmiisiin sämplättyihin instrumentteihin, voi käyttää valmiita luuppeja, jotka ovat oikeaa soittoa. Lopputulosta kuuntelemalla ei voi aina tietää onko tallenne oikeiden soittajien tekemä vai onko kuultava musiikki koneella tehtyä vai oikeaa soittoa. Onko sillä niin väliä? kunhan kuulostaa hyvältä.

Voi käyttää kaikkia tarjolla olevia mahdollisuuksia saadakseen tehtyä mahdollisimman hyvältä kuulostavaa musiikkia. Joskus ajattelin tavoitteenani olevan, että tekemäni musiikki on taivaallista kaunista musiikkia mistä tulee kuulijalle hyvä olo. Toivottavasti se olisi edelleenkin tavoitteeni. 

Oli aika jolloin tein musiikkia radio ja TV mainoksiin. Silloin katsoin kuvaa ja loin 30 sek. kestäviä sävelmiä soittaen kaikki instrumentit itse. Äänimaailmoja kuvaan. Liikkuvaan kuvaan. Tunnelmia luomaan mainoksen taustalle.

Laitan tänne sivuille tuotteita, jotka auttavat tämän päämäärän luomiseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: studio, tallennin, äänitys, musiikkilaite, äänittäminen